teisipäev, 9. veebruar 2010

Ploomikook


Kõige parem ploomikook on kindlasti värsketest ploomidest, aga sobivad ka teised variandid. Tavaliselt eelistan meie aia kollaseid ploome. Talvel kasutan meie aia külmutatud kollaseid ploome. Need ei näe peale sulamist just ilusad välja ja seega peidan nad koogi sisse. Põhjaks sobib igasugune hea puru- või muretaigen. Valmistan tavaliselt poolest kilost võist purutaigent köögikombaini abiga. Retsepti tegelikult pole olemas, sest kasutan enda sisetunnet ja kogemust asjade lisamisel. Kui ma harva küpsetaks, siis ostaks taigna poest. Niisiis teen korraga suure koguse taigent ja valan sobiva koguse pudi vormi põhja. Ülejäänu jagan osadeks ja panen sügavkülma ootele. Nii saab järgmised 3x lihtsalt läbi ajada.




  • Taigna tegemiseks valan köögikombaini nõu põhja 1kl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit ja segan veidi. Lisan toasooja või kuubikud (250g) ja valan peale klaasi suhkrut. Kõige peale veel klaasi jahu ja 1 muna. Käivitan tükeldusnoad. Nüüd on vaja vaid lisada jahu juhul kui tegib tihke taigen. Jahu tuleb lisada vähehaaval kuni hakkab tekkima purutaoline kohevam mass, mitte käkk. Teen niiviisi 2 kogust ja pakin ülejäänud purutaigna.


  • Panen purupõhja 200 kraadisesse ahju kuniks puru küpseb helepruuniks. Valgeks jäetud mure- ja purutaigen on maitsetu käkk koogi põhjas.


  • Nüüd valmistan katte: 400g hapukoort klopin läbi 2.muna ja 2spl suhkruga.


  • Ploomipoolikud segan 2tl tärklisega läbi.


  • Küpsenud koogipõhjale laon ploomid ja puistan üle (pruuni)suhkruga. Valan peale koogikatte. Kõige peale pudistan mõnikord natuke purutaigent.


  • Küpsetan kuni kate hakkab õrnalt pruunituma, u. 30-40min.

Peale ahjust võtmist peaks kook nii pool tundi puhkama. Sobib süüa koos valge jäätisega. Aga väga hea on lihtsalt külma piima kõrvale juua. Valmistasin seda viimati eile ja praegu kirjutades ei suuda enam neelatada. Pean kohe viimased tükid endale broneerima.


PS. Kui kook on hapu, siis olete kooner, suhkrukooner olnud. Tehke kõrvale magus vanillikaste.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar