teisipäev, 9. veebruar 2010

Pärmitaigen

Rabarberikook
Kohupiima-pähklitäidisega hobune

Kapsapirukas


Vastlakuklid

Iga endast ja oma perest lugupidav naine oskab teha pärmitaigent, sest see on küpsetamise raudvara. Ilma pärmitaignata ei ole võimalik teha head/õiget kringlit, pitsat, pirukat jne. Minu ema, kes küpsetas minuga võrreldes haruharva, tegi isegi vahel liha- ja moosipirukaid.
Olen kasutanud erinevaid retsepte ja tehnikaid. Sõtkunud kätega ja kasutanud leivaküpsetumasinat. Kõige kiirem ja lihtsam, st. optimaalseim on nn. Tupperware variant.

Retsept on siin:
250ml vedelikku
25g pärmi
1 muna
1-3spl suhkrut
0,5 tl soola
2-3 spl toiduõli
500g jahu

Lisan ka kardemoni, sest selle lõhn ja maitse on ületamatu. Samas meenutab see mulle lapsepõlve. Kui ema või vanaema küpsetasid, siis sain kardemoni kaunadest puhastada. Nemad aga purustasid seemned haamriga. Taigna tegemist ma kirjeldama ei hakka, sest seda on lihtsam ja õigem näidata. Tasub õppimist, sest pole praktilisemat ja odavamat küpsetusviisi kui pärmitainaga. Samas sisaldab ka vähe suhkurt ja rasvainet.

1 kommentaar:

  1. Oi-Oi, kas keegi söandab üldse nii peent käsitööd ära süüa?!

    VastaKustuta