reede, 23. mai 2025

Aasiapärane lohutustoit🥰minu moodi

Ma ei ole aastaid viitsinud retsepte üles kirjutada, sest GFCF kokkamine on minu jaoks normaalsus ja teen süüa pigem tunde järgi kui rangelt retsepti järgides. Seetõttu on ka see retsept paindlikkust võimaldav. Söögi tegemine võikski olla loominguline ja retsepte tuleb kohandada oma maitse ja külmkapi sisu järgi.

See retsept on saanud alguse kogemusest Bali ja Tai kokanduskoolis. Reisisellidel soovitan loovutada alati ühe päeva kohaliku "cooking class" külastamisele. Aasiamaades alustatakse kokanduskursust kohaliku turu külastusega, kus uuritakse erinevaid toiduaineid. Edasi tuleb väike tegusteerimine klassis, siis toidu valmistamine kas gruppides või eraldi ning viimasena söömine.

Koostisained panen ritta nii, et igast reast peab valima vähemalt ühe (mida kodus parasjagu on).

  • Oliivõli praadimiseks 3-4 spl
  • Sidrunhein u 5 vart, sidrunheina pulber
  • Küüslaauk 3-5 küünt, küüslaaugu pulber
  • Tšillikaun 1-3, tšillipulber
  • Laim, laimilehed 5
  • Sibul 1-2
  • Kanafileeribad 400-800g
  • Šampinjonid valged/pruunid 1 pk
  • Kookospiim vs -koor 250ml per inimene
  • Kirsstomat 1 pk, paprika 1-2
  • Väike suvikõrvits 20cm, brokkoli
  • Sool, pipar
  • Kookossuhkur (oluline) 1-2 sl

Kui sa oled "rahulik" kokkaja, siis lõika kõik koostisained eelnevalt parajateks osadeks. Kui oled multitaskija, siis pane kohe sügav pann tulele ja vala õli pannile. Edasi lisa kõik nimekirja ained kuni kanafileeni. Prepareeri nii kuis vaja. Sidrunhein tuleb pealt kergel "koorida" ja siis u 5cm suppideks lõigata. Valge osa otsas on pehme st tükeda see päris peeneks, et saada rohkem maitset. Laim jäta serveerimiseks.

Kui maitseained on läbi kuumutatud, siis lisa järjest koostisaineid ja lase neil ükshaaval parajalt küpseda.

Kana tuleb enne kookospiima läbi küpsetada, aga pruunistada ei ole vaja.

Aedviljad võiksid jääda väikse krõmpsuga.

Maitsesta lõpus veelkord, et saaksid endale sobiva balansi. 

Serveeri aurutatud riisi ja laimiga.

PS: meil on riisikeetja köögis alati töövalmis. I Love Eco riis on väga hea, aga aurutis tuleb hea ka nn pudruriis (pese hästi, lisa vesi 1:1 või kuidas juhendis on, peale oliivõli minimaalselt 3 spl). Olen mõnikord pannud hommikul asjad valmis st riisi ka veega aurutisse. Siis on pärast võimalik kõik kiiresti korraga valmis saada. 

Talve ilma selle roata on meie kliimas raske üle elada. Nädalas korra ma pean seda saama🫣.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar